تداعی ازاد . تفسیر . تحلیل رویا . مقاومت و انتقال پنج اصل روانکاوی کلاسیک فروید برای اگاهی یافتن به تعارض های ناخوداگاه هستند .
1 : تفسیر Interpretation : در روانکاوی . روان کاو صرفا تفسیری از انچه بیمار اظهار داشته یا انجام داده است . ارائه می کند . برای مثال اگر بیمار با عصبانیت و از روی خشم از پدرش صحبت می کند . روان کاو ممکن است نشانه های کنونی بیماری را نشانی از احساس های سرکوب شده ی شخص نسبت به پدرش بداند .
2 : تحلیل رویا dream analysis : فروید رویا را شاهراهی که به ناخوداگاه ختم میشود می دانست . چرا که در میان خواب . خود قادر به دفاع کردن از خویش در برابر تعارض های ناخود اگاه که به صورت های گوناگونی در خواب نمود می یابد نیست .
3 : تداعی ازاد free Association : به روشی گفته می شود که در ان بیمار هر انچه را که به ذهنش خطور می کند بیان می نماید . در واقع مبنای تداعی ازاد بر این اصل استوار است که فرد هر انچه را که به ذهنش می رسد به زبان اورد . بیماران باید بدون نگرانی درباره دردناک ، خجالت اور یا غیر منطقی بودن افکارشان حرف بزنند .
4 : مقاومت resistance : روان کاو با مشاهده ی گفته های بیمار به کاوش پیرامون نمومه های مقاومت . یعنی تمایل به بازداری از ابراز ازادانه مطلب ناخوداگاه انها می پردازد . مثلا اگر بیمار در مورد گفتگو درباره یک موضوع مقاومت میکند . در این صورت روان کاو سعی میکند با دنبال کردن موضوع دلیل مقاومت را دریابد .
5 : انتقال transference : در میان روان کاوی . بیمار ممکن است احساس هایی را که در سالهای گذشته زندگی خود بخصوص در مورد پدر و مادر یا سایر افراد با اهمیت . تجربه کرده است . در روابط خود با درمان گر . انعکاس دهد . این پدیده انتقال نام گرفته است . روان کاو این واکنش های هیجانی را واقعی نمی پندارد و انها را از زاویه ی تعارض های حل نشده ی دوران کودکی یا روابط قبلی بیمار می نگرد و مورد تفسیر قرار میدهد .
روانکاوی پس از فروید توسط روان کاوان و پژوهشگران این عرصه به شاخه های متعددی تقسیم شد .